Recenzie la romanul Ignoranţa, de Milan Kundera

Memorie şi uitare, comunism vs. capitalism „la firul ierbii”, în dreptul destinelor oamenilor. Acestea sunt reperele centrale ale unei cărţi cum numai Milan Kundera ar fi ştiut să scrie.

ignorantaIrene este o emigrantă cehă care trăieşte la Paris încă de la „Primăvara de la Praga”, din 1968. Îi este dor de casă şi îşi face curaj să se întoarcă, după căderea comunismului. Dar este un drum lung şi dificil, în special în forul interior, acolo unde femeia nu ştie dacă a plecat din cauza regimului sau a mamei instabile şi unde „ce-ar fi fost dacă aş fi rămas” este o întrebare care o chinuie ca un iad.

Pe aeroportul din Paris îl întâlneşte pe Josef, un veteran pe care îl ştia din Praga şi care este acum un văduv stabilit în Danemarca. Cu acelaşi iad la purtător: memoria care nu l-a lăsat nici să stea, nici să se acomodeze pe deplin în afara sistemului care l-a gonit.

Cumpara cartea cu reducere

Este meritul fastuosului Milan Kundera să detalieze până la durerea cititorului înstrăinarea emigrantului odată cu scena în care Irene probează o rochie şi se găseşte într-o zonă crepusculară, nici pragheză, nici pariziancă, sau cu momentul în care Josef îşi vede vechiul ceas la mâna fratelui său şi îşi ascultă mama vorbind „într-o limbă necunoscută, pe care cumva, totuşi, o înţelege pe deplin”. În cazul ambilor, amintirile izbucnesc feroce în prezenţa celor pe care i-au lăsat în urmă, „rădăcinile de sânge”. Şi amândoi rămân şocaţi de faptul că ai lor de „acasă” nu înţeleg că deceniile de separare i-au marcat îngrozitor în lumi dezvoltate şi confortabile, dar străine. Irene simte că prima condiţie a acceptării de către familie este „amputarea a 20 de ani din viaţă”. În acest peisaj complex, Kundera reflectă şi percepţia vestului asupra emigranţilor din est: „Pentru francezi, etichetarea este înaintea experienţei. Ştiu că stalinismul este un rău, iar emigrarea o tragedie. Dar nu sunt interesaţi de ceea ce gândim, ci de necesitatea ca noi să fim dovada a ceea ce gândesc ei”, crede Irene.

Încărcătura naraţiunii sporeşte pas cu pas, Irene şi Josef fiind atraşi unul spre celălalt de condiţia lor comună, de „aluviunile” unui trecut în care, de exemplu, o fostă iubită părăsită a bărbatului a încercat să se sinucidă şi, Doamne, cum seamănă Irene cu fata aceea de care aproape nu îşi mai aduce aminte. Să fie „Ignoranţa” o dovadă literară a credinţei lui Kundera că separarea de locurile natale este un fel de moarte?

Romanul Ignoranţa, de Milan Kundera mai poate fi cumparat cu reducere si transport gratuit de la eMAG sau Libris.