Recenzie: Amprenta omului, de Sebastian Faulks

amprenta-omului-sebastian-faulksCărţii lui Faulks nu-i lipseşte niciunul dintre ingredientele menite să facă o naraţiune una de succes: simţul timpului şi al spaţiului, un erou aflat într-o misiune a binelui şi, bineînţeles, complotul. Ne îmbarcăm astfel într-o călătorie spre coasta bretonă a anului 1870, în care personajul principal este un adolescent foarte curios, până într-acolo încât disecă broaşte la lumina lumânării. Vrea să afle „punctul în care carnea se uneşte cu gândul” şi numele lui este Jacques Rebiere. Momentul de cumpănă apare atunci când fratele lui, Olivier, care, spre deosebire de Jacques, şi-o aminteşte pe mama lor care a murit, îl surprinde „în fapt”. Un prim conflict se perpetuează.

Cumpara cartea cu reducere

44 de ani mai târziu, Jacques este căsătorit cu Sonia şi a deschis o clinică împreună cu un coleg britanic. Totul pare să meargă strună în stabilimentul modern: toţi cei de acolo sunt amabili, iar termeni ca „mulţumit”, chiar „fericit”, se aud la tot pasul. Chiar şi sărmanul Olivier este acum internat aici şi parcă nu mai are apariţiile acelea dramatice care au marcat copilăria sa şi a fratelui său. Nu există pacienţi violenţi, nici măcar siniştri, lucru oarecum ciudat când vine vorba despre explorarea minţii umane „deranjate”, aspect care o surprinde chiar pe Sonia.

La un moment dat, însă, poate din prea mult entuziasm clinic, Jacques o diagnostichează greşit pe pacienta Kitty, o nevrotică cu fantezii sexuale bine ascunse, dar Thomas recunoaşte boala, o salvează şi, în plus, se însoară cu ea. De aici o întreagă serie de complicaţiii: Jacques are o aventură cu o rusoaică plină de dorinţe reprimate, iar Sonia îl iartă într-un târziu; partea „iresponsabilă” din Thomas iese într-o zi la suprafaţă şi eroul are o combinaţie periculoasă cu o nou-venită, Daisy. Pasiunile celor doi protegonişti din fruntea clinicii merg foarte departe, până la şedinţe de spiritism şi momentul în care Thomas despică ţeasta unui localnic mort pentru a trage concluzii despre evoluţie.

Cartea lui Faulks demonstrează o dată în plus că domeniul minţii umane, chiar abordat în ideea de ficţiune, nu este treabă uşoară. În absenţa violenţei şi spectaculozităţii macabre a manifestărilor oamenilor care nu mai gândesc ca majoritatea, este nevoie de talent, stăpânire a limbii, multă cercetare şi cunoaştere. Doar aşa o piesă de literatură poate ţine captivat cititorul până la ultima pagină, aşa cum se dovedeşte capabilă Amprenta omului.

Cartea Amprenta omului, de Sebastian Faulks poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris

Comenteaza si tu!

Leave a reply