Carte: „Pădurea norvegiană”, de Haruki Murakami

Iubirea este în general minunată, mai ales când o priveşti cumva în urmă, idealizând-o şi în special când eşti din Japonia patimilor exotice, profunde, cutremurătoare, atât de des neînţelese în toată grandoarea lor tragică de către europeni.

Cumpara cartea cu reducere

padurea-norvegianaToru Watanabe are 37 de ani şi rememorează, pe muzica celor de la Beatles, amintiri excepţionale din urmă cu două decenii. Dragostea este marea temă a melancoliei care declanşează o carte devenită bestseller fenomenal în ţara sa, iar raportarea la iubirile adolescentine este fundalul pe care se derulează tot acest film al iluziilor pierdute concret şi câştigate etern. Toru avea pe atunci un prieten, Kizuki, care avea o iubită, Naoko. Cei trei erau nedespărţiţi, dar într-o zi Kizuki s-a sinucis. După înmormântare, Toru şi Naoko nu s-au mai văzut cam un an, băiatul fugind de amintirile din Kobe la o universitate din capitala Tokyo. Acolo a venit şi Naoko la liceu. Cei doi se regăsesc, se întâlnesc de mai multe ori, chiar fac dragoste. Apoi, instabilă emoţional, Naoko se întoarce la familie şi ulterior alege să-şi ducă zilele într-un fel de sanatoriu.

O a doua prezenţă feminină în tinereţea evocată de Toru este Midori, care apare după ce este părăsit de Naoko. Este colegă de clasă cu el, îl admiră, poate chiar îl iubeşte, dar îşi ţine viaţa privată departe de băiat. Tatăl ei este foarte bolnav, ea îşi petrece mult timp îngrijindu-l, iar Toru vrea să ajute, dar fără să se impună, este atras de Midori, dar simte că are încă o datorie morală faţă de Naoko. Complicate căi pentru o inimă de atât de tânără!

Alte personaje semificative nu există în jur. Totul se concentrează pe sfâşierea interioară a tânărului între cele două fete. Pe de o parte, Naoko îl cheamă pe Toru la sanatoriul unde este internată, iar el merge acolo doar pentru a constata odată în plus că are obligaţia de a nu se desprinde de ea, deşi concret nu-l… obligă nimeni la aşa ceva. De partea cealaltă, Midori simte că el nu este gata pentru ea: „Eşti încuiat în mica ta lume şi când încerc să bat la uşă, mă priveşti o secundă, apoi te încui din nou”.

Cauti carti ieftine? Vezi aici cele mai bune librarii online

„Pădurea norvegiană” de Haruki Murakami este, până la urmă, o carte a căutării locului în lumea afectivă. Povestea simplă este plină de dramatism şi de o seriozitate a abordării de care poate numai japonezii pot da dovadă la vârste atât de fragede, când adolescenţii europeni au preocupări diametral opuse (era valabil şi pentru anii 1980, când a apărut cartea, diferenţele erau aceleaşi). Un accent deosebit este pus pe actul sexual, prezentat a avea o importanţă minimă, cum ar fi o aventură de o noapte, sau maximă, devenind „un capăt de ţară”, experienţă absolută, care poate marca pe viaţă. În rest, povestea de dragoste rămâne pe cât de japoneză pe atât de universală.

Cartea „Pădurea norvegiană”, de Haruki Murakami poate fi cumparata cu reducere de la Elefant sau eMAG.